Przejdź do treści Przejdź do menu

Zdrowie na talerzu:)

07-12-2020 12:05 Profilaktyka Sport



DOBRE I ZDROWE ŚNIADANIE

Śniadanie to pierwszy posiłek po przerwie nocnej, który zapewnia uzupełnienie rezerw wyczerpanych podczas nocy oraz energię na pierwszą połowę dnia, dlatego nie powinno być omijane i powinno być prawidłowo zbilansowane.

Kaloryczność śniadania jest uzależniona od ilości posiłków, które spożywamy w ciągu dnia: przy trzech posiłkach śniadanie powinno dostarczać nawet 30% dziennej wartości kalorycznej diety, przy czterech i pięciu posiłkach 25% wartości kalorycznej diety powinno zawrzeć się w śniadaniu.

Śniadanie powinno zawierać produkty, które dostarczą zarówno łatwo przyswajalnych węglowodanów i szybko zaspokoją głód, jak również węglowodanów dłużej trawionych, dzięki którym przez dłuższy czas będziemy mogli czerpać z energii dostarczonej ze śniadania. Należy także pamiętać, by w śniadaniu znalazły się produkty białkowe i tłuszczowe.

Warto zwrócić uwagę, by śniadania były urozmaicone i zawierały produkty ze wszystkich pięter piramidy żywnościowej: produkty zbożowe, produkty dostarczające białka zwierzęcego i roślinnego, dobrej jakości tłuszcze oraz warzywa lub owoce. (przygotowała Milena K. z kl.7c)




Życzymy smacznego:)