SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO W KLASIE 1A I 1B
SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO W KLASIE 1A I 1B
W klasach pierwszych w salach lekcyjnych zagościły warzywa z polskich pól. Pojawiły się kapusty, ogórki, pomidory, patisony, fasolki, papryki, rzodkiewki i wiele innych. Uczniowie poznawali nie tylko ich nazwy, ale również mogli sprawdzić wagę, gładkość skórki oraz smak. Dowiedzieli się również jakie zdrowe pyszności można z nich „wyczarować” i sami postanowili wykonać „kolorowe” kanapki. Nasi mali kucharze przygotowali kromeczki, z których zaglądały nie tylko pomidory i ogórki ale również oczka, buźki, serduszka😊 Niektóre warzywa zostały wykorzystane do stworzenia warzywnych stworków, które będą zachęcały do jedzenia zdrowych sałatek i kanapek. A w galerii można zobaczyć co działo się przez kilka dni u naszych najmłodszych uczniów.
A to przepis na zdrową kanapkę autorstwa Stanisława Kraszewskiego pt. „ Dla każdego coś zdrowego”
Jeśli chcesz się żywić zdrowo,
jadaj zawsze kolorowo!
Jedz owoce i jarzyny,
to najlepsze witaminy!
Jedz razowce z grubym ziarnem,
zdrowe jest pieczywo czarne!
Na kanapkę, prócz wędliny,
połóż listek zieleniny!
I kapusta, i sałata,
w witaminy jest bogata!
Oprócz klusek i kotleta
niech się z jarzyn składa dieta!
Mleko, jogurt, ser, maślanka
– to jest twoja wyliczanka!
Chude mięso, drób i ryba
to najlepsze białko chyba!
Sok warzywny, owocowy,
kolorowy jest i zdrowy!
Sosy lepsze są niż tłuszcze,
niech się w tłuszczu nic nie pluszcze!
Zostaw smalec, dolej olej ,
niech na olej będzie kolej!
Dobra także jest oliwa,
bo dla zdrowia sprawiedliwa!
Warto skorzystać z tych rad sławnego poety!