Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Święto Dyni w klasach 1 - 3

Złota polska jesień dostarcza wielu inspiracji. W tym roku, październikową gwiazdą szkoły została dynia. 31 października w klasach 1-3 świętowaliśmy Dzień Dyni.

 

Dlaczego dynia to warzywo tak niezwykłe?

Dynia od wielu lat ze względu na swoje zdrowotne właściwości wykorzystywana była w medycynie ludowej. Dynia pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego, dobrze działa na nasze serce, wzrok
i skórę. Korzystnie wpływa także na pracę mózgu.

 

Jakie potrawy możemy „wyczarować” z dyni?

Z miąższu dyni przygotujemy zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz
do naleśników
. Pestki tego warzywa świetnie pasują do sałatek lub ciasta. W przepisach kulinarnych każdy znajdzie coś dla siebie.

A jeżeli wolicie zamiast zajęć kulinarnych zajęcia plastyczne, to z dyni możemy zrobić jesienne lampiony lub świeczniki, a także kompozycje które upiększą jesienią nasze domy.

 

Co warto wiedzieć o dyni – czyli dyniowe ciekawostki:

       - W różnych regionach kraju znana jest pod inną nazwą. Poznaniacy nazywają
          ją korbolem, mieszkańcy Kujaw  i Śląska – banią.

       - Dynia to rodowita Amerykanka. Uprawiana było od wieków w Ameryce
          Południowej i Środkowej.

       - Jest bardzo dużo odmian dyni. Najbardziej znana odmiana dyni to Hokkaido - 
         stanowi składnik zup, wypieków, sałatek i past kanapkowych. Podłużny kształt,
         przywodzący na myśl cukinię, ma dynia Lunga di Napoli - je się ją na surowo,
         dodając do sałatek. Dynia makaronowa z kolei wyróżnia się skórą w kolorze
         żółtym lub żółto-zielonym. Jej miąższ po ugotowaniu rozdziela się na nitki,
         które można jeść jak makaron spaghetti.
         W Polsce znana jest także dynia bezłuskowa.

W Święto Dyni w naszej szkole królował kolor pomarańczowy. Każdy uczeń starał się, aby mieć ubranie w dyniowym kolorze lub chociaż jakiś mały pomarańczowy akcent.
Na koszulkach pojawiły się dyniowe naszywki i naklejki. Dziewczynki we włosy wpięły dyniowe spinki
i gumki. Można było również zobaczyć i dotknąć różne rodzaje dyń. W czasie zajęć plastycznych, dzieci wykorzystały swoją pomysłowość do stworzenia pięknych jesienno dyniowych prac. Ale Święto Dyni
to nie tylko zabawa – dzięki niemu dla naszych uczniów dynia to teraz świetnie znane warzywo,
które polubili jeszcze bardziej i na pewno chętniej będą próbowali dyniowych potraw.

Wszystkim uczniom gratulujemy kreatywnych pomysłów, a Rodzicom  dziękujemy za pomoc
w przygotowaniu tego święta.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć😊